En quina mesura el català que trobem a les xarxes socials l’entén el gran públic? El registre que despleguen els seus creadors degrada la llengua o li dóna nous matisos? Aquests i altres interrogants van planar en la conversa que el filòleg Pau Vidal i la youtuber Maria ‘Sherman’ Rovira van mantenir aquest passat dimecres a la seu de la CAL.
En el marc del cicle Capvespres Oberts, Vidal i Rovira van analitzar l’impacte que les noves tecnologies de la informació tenen per a la normalització lingüística i l’adquisició d’un argot específic. Cada un des del seu àmbit, van coincidir que Youtube i altres eines telemàtiques (Facebook, Twitter o Instagram) modulen un llenguatge més ràpid i fugaç, que tant inclou abreviacions com una colla d’anglicismes que encara no estan acceptats per l’acadèmia.
Per alguns sociolingüistes, aquest estil innovador té elements positius però també presenta formes i modismes que, lluny de vehicular la llengua pròpia, es nodreixen del castellà i l’anglès, amb l’efecte contaminant que això té pel futur del català.
Amb tot i això, tant Vidal com Rovira van destacar la importància que els joves s’expressin en català en aquestes plataformes, tot advertint que la morfologia sempre serà diferent de l’apresa per les generacions més grans i, probablement, a la que hi haurà d’aquí a unes dècades.
“Els idiomes s’aprenen per imitació, de manera que és inevitable que hi hagi un decalatge amb la parla que es produeix en altres esferes de la vida quotidiana”, va indicar Pau Vidal. També Maria Rovira va treure ferro a la incorporació d’un nou lèxic i va defensar que la proliferació de youtubers en català és una oportunitat per a l’arrelament de la llengua a Internet.
Els Capvespres Oberts de juny, més concorregut que els d’anteriors edicions, va suscitar un intens debat entorn el possible decalatge entre el català normatiu i el que pot oferir l’univers virtual. Una qüestió que tot just s’està començant a parlar davant l’eclosió de Youtube i altres plataformes digitals.