Aquest divendres passat, 31 de maig, l’Ateneu Popular de Nou Barris va ser l’espai triat per celebrar el SOPA(R) de Lletres en què la CAL lliura cada any els guardons del Concurs de microrelats. En aquesta ocasió, l’acte va comptar amb la participació de diverses escoles i entitats del districte barceloní, que van traslladar a l’escenari tota mena d’iniciatives entorn de la llengua i la realitat social que viuen diàriament.
El SOPA(R) va tenir, com a preàmbul, una cercavila de gegants i capgrossos de les escoles Antaviana, Mestre Morera i Trinitat Nova que va transcórrer per diversos punts fins arribar davant de l’Ateneu, on famílies i alumnes van seguir la festa amb un berenar i actuacions de la xaranga Bellots Band, la colla castellera Els Engrescats de Collserola i el grup de percussió Trini K-Boom.
Un cop acabades aquestes activitats, al teatre de l’Ateneu va començar el SOPA(R) de Lletres, enguany conduït per Antoni González “Tòfol”, el qual va cedir la paraula a Laia Alsina que, en nom de l’entitat amfitriona, va repassar la lluita veïnal que l’any 1977 va propiciar el naixement del projecte autogestionat que constitueix l’Ateneu Popular de Nou Barris i també va referir l’aposta de l’entitat per la llengua.
Tot seguit, un mestre de l’Institut Escola Antaviana (Roquetes) va explicar al públic com treballen la glossa en català els alumnes de 5è en el marc del projecte Corrandescola, iniciativa que es va poder visualitzar amb un vídeo.
A continuació, els alumnes de 4t, 5è i 6è de l’Escola Mestre Morera (Ciutat Meridiana) van retre homenatge a Joan Brossa, de qui aquest 2019 es commemora el centenari del naixement, amb la projecció de poemes visuals elaborats pels mateixos nois i noies; molts d’aquests poemes es van poder veure en directe, en una exposició instal·lada al vestíbul de l’Ateneu.
Amb la lectura d’un manifest els alumnes de 6è de l’Institut Escola Trinitat Nova van presentar un rap feminista elaborat per ells mateixos, el vídeo del qual ―amb el títol “La Trini se viene arriba”― es va poder visionar dins la sala. En acabat, van desplegar un seguit de lletres disposades de tal manera que es podia llegir el missatge “El respecte no té gènere”.
Abans de cloure la primera part de l’acte, dues alumnes del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel van interpretar el número d’acrodansa “Entre poc i massa!”.
La segona part del SOPA(R), que va comptar amb l’assistència d’unes cent vint persones, va venir marcada per la lectura del Manifest del Correllengua 2019, enguany escrit pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ―pres polític i ostatge de l’estat Espanyol des de fa més d’un any i mig―; pel lliurement de premis del IV Concurs de microrelats i per la presentació del llibre Microhistòries a cor obert.
De la mà de Jordi Muñoz, director de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, es van anunciar les persones guardonades en les dues modalitats de la quarta edició del Concurs: la Categoria Oberta i la Categoria Xerrem. Al llarg de l’entrega de premis es van llegir i escoltar els relats premiats.
A continuació, es va presentar el llibre Microhistòries a cort obert, publicació editada per Òmnium Sants – Montjuïc que relliga tots els relats de la Categoria Xerrem que han participat en la convocatòria 2018 i 2019 del Concurs de microrelats.
El SOPA(R) va concloure amb les paraules de Pep Ribes, president de la CAL, que, a més de felicitar les persones premiades en el Concurs de microrelats 2019, va agrair i reconèixer la tasca de les escoles i les entitats de Nou Barris en favor de la llengua, la cultura i la convivència en la diversitat.
Podeu veure un recull de fotografies del SOPA(R) de Lletres a la galeria d’imatges