El passat dissabte 22 de febrer de 2020, Manresa va acollir el III Aplec de Voluntaris de Xerrem Junts, un projecte de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL). Guies de grups de conversa i gestors del projecte Xerrem Junts del Masnou, Barcelona i Terrassa es van aplegar a Manresa per fer coneixences, compartir experiència i nodrir-se de cultura i història de la capital del Bages.
A la trobada, els assistents han valorat positivament la implantació i experiència dels grups de conversa —dispersos pel territori, diversos per les formes i esparsos per les condicions— però assaonats socialment i política: estimulen el coneixement i l’ús del català i són factors eficaços de cohesió social i estima del país. Creen pertinença. Els organitzadors estan convençuts que el projecte de la CAL és una proposta madura, amb prou experiència i solidesa metodològica per estendre’s a milers d’espais socials del país de la mà de milers de persones disposades a oferir un tros de temps lliure en benefici de tantíssima gent que vol fer-se seu el català i no troba espais on immergir-s’hi.
La jornada va començar amb una ruta guiada pel centre històric de la capital bagesana. La primera visita va ser la Col·legiata Basílica de Santa Maria, també coneguda com “La Seu”, un impressionant edifici del segle IX pertanyent al corrent arquitectònic gòtic religiós situat al cim del Puig Cardener, un dels indrets més elevats de la ciutat. La següent parada va ser el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, que va permetre els assistents de viatjar a la Manresa medieval i comprendre la densitat de la trama urbana d’una vila envoltada per muralles, torres i altres elements defensius.
Al migdia el grup es va desplaçar a l’Ateneu Popular La Sèquia, un espai autogestionat situat al Barri Antic de la ciutat i que acull a 12 col·lectius manresans i implica a més de 300 persones en les seves activitats. Aquest acollidor escenari va permetre als voluntaris dinar i conversar animadament sobre la visita cultural. És en aquest mateix espai on els coordinadors de l’Aplec van proposar una sèrie de tallers amb l’objectiu de generar espais de debat i de posada en comú de les experiències dels voluntaris en els seus grups de conversa. Igualment, aquesta activitat va presentar tots els materials que des de la CAL s’han generat per donar suport pedagògic a la iniciativa de Xerrem Junts.