Qui Som
Reptes de la societat catalana entorn de la llengua
Volem una llengua viva, una nació lliure i un poble que se les faci ben seves.
D'on partim?
Actualment, la societat catalana ha d’afrontar diversos reptes per arribar a ser:
Què volem?
1- Assolir la normalització de l'ús social del català.
2- Afavorir la cohesió social, la interculturalitat i la diversitat a través de la llengua catalana.
3- Difondre la cultura i la llengua catalanes.
4- Augmentar la consciència de pertinença a la nació catalana.
Què fem?
Mitjançant el treball en xarxa, el contacte amb el territori, la proximitat, la confiança i la transversalitat de tots els col·lectius amb els que interaccionem, desenvolupem un seguit de projectes adreçats a:
Què necessitem?
Ens cal la teva col·laboració per continuar treballant per la llengua i el país. Les iniciatives que impulsem només són possibles gràcies a les aportacions privades i a la dedicació desinteressada de centenars de persones voluntàries i d’entitats col·laboradores. Visita la secció “Com col·laborar?”
Història
La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va néixer el 23 d’abril de 1996, diada de Sant Jordi, impulsada per la societat civil amb la ferma voluntat d’articular una organització autocentrada i arrelada al territori amb un objectiu clar: el treball per l’assoliment de la plena normalització lingüística, cultural i nacional.
La CAL es va fundar en un context polític determinat: al Principat de Catalunya s’iniciava la negociació de la nova Llei de Política Lingüística que resultava aprovada, finalment, el gener del 1998 envoltada de renúncies i manca d’ambició. Al País Valencià i a les Illes, l’any abans, el PP havia arribat als respectius governs. Per altra banda, a Espanya, el PP —amb José María Aznar al capdavant— havia guanyat les eleccions el 1996 i a França, el 1996, les diferents preses de posició del Consell de l’Estat anaven encaminades en el sentit de la condemnació de l’ús administratiu de les llengües regionals o minoritàries. Un marc que no augurava pas un futur polític propici per a la normalització de la llengua catalana.
En aquest context es va convenir la creació d’un nou moviment cívic en defensa de la llengua catalana que pogués agafar el relleu del que havia estat la CRIDA fins a la seva dissolució el 1993. La CAL es va constituir amb gent que provenia de la CRIDA, a més d’altres persones preocupades per l’esdevenir de la nostra llengua i cultura i, en definitiva, del futur del nostre poble. Totes elles tenien la voluntat de crear una organització independent de les organitzacions polítiques i sindicals amb l’objectiu que la mobilització lingüística i cultural fos liderada, únicament, per la societat civil i les entitats adherides a la CAL.
Amb el temps, la CAL ha anat aglutinant entitats i persones a títol individual que han anat sumant esforços i han consolidat i configurat un projecte sòlid, transversal i cada cop més arrelat en el teixit associatiu. L’ús social de la llengua catalana, que incumbeix tota la societat, i la voluntat de la CAL de cercar aquesta transversalitat ha fet que l’organització obri les portes a totes les persones dels Països Catalans que tenen ganes de treballar per millorar la situació de la nostra llengua. La seva tasca va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya l’any 2016, quan se li va atorgar la Creu de Sant Jordi.
Així doncs, després de 25 anys de vida, la CAL s’ha convertit en una organització formada per persones i entitats distribuïdes arreu dels Països Catalans, encara que amb major pes als territoris del Principat de Catalunya i la Catalunya Nord, on al llarg d’aquests anys s’han donat conjuntures que han permès fer-hi més activitats i consolidar-hi nuclis actius. Tanmateix, la CAL segueix fidel als seus objectius d’assolir una plena implantació arreu del territori nacional, tot cercant la màxima voluntat de treballar coordinadament i teixint complicitats amb totes les entitats i organitzacions del territori.
Creem xarxes
La CAL treballa en xarxa amb persones, organitzacions, entitats no lucratives, col·lectius i altres organismes que vetllen per la nostra llengua i cultura des de tots els racons del país. Algunes hi participen econòmicament, d’altres hi col·laboren activament en els projectes impulsats per la CAL, i totes elles són essencials per estendre l’ús social de la llengua a casa nostra.
La xarxa de la CAL també està constituïda pels NUCLIS que impulsen projectes i campanyes pròpies d’acord amb les problemàtiques i necessitats del seu entorn.
Com col·laborar?
Socis i sòcies
Amb el teu suport dones sentit al treball que la CAL fa a favor de la llengua catalana. Els socis i les sòcies són un pilar fonamental perquè els projectes de l’entitat siguin possibles! Forma part de la CAL!
Donatius
Ajuda’ns a seguir endavant! El teu donatiu és molt important per seguir lluitant perquè la llengua catalana no mori. Qualsevol aportació serà molt ben rebuda!
Voluntariat
Sense les persones voluntàries, els projectes de la CAL no serien possibles. Ajuda’ns a promoure l’ús social del català!
Nuclis
Ajuda’ns a fer créixer la xarxa de la CAL! Constitueix un nucli al teu barri, municipi o comarca.
Suport al Correllengua
Organitza un Correllengua a la teva ciutat, al teu barri o al teu poble! Ajuda’ns a fer viva la flama de la llengua!
Suport al Xerrem Junts
Si ets una entitat social, acull un grup de conversa en català! Com més trobades de conversa es facin arreu dels Països Catalans, més persones podran practicar l’idioma!
El butlletí de la CAL
Subscriu-te al butlletí de la CAL per estar puntualment informat dels nostres projectes, campanyes i activitats.
Dossiers de transparència
Estatuts
Política de privacitat
Balanç situació econòmica 2019 – L’article 322.15 de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, estableix que les associacions declarades d’utilitat pública, les que rebin periòdicament subvencions o altres ajuts econòmics de les administracions públiques i les que recorrin a la captació pública de fons com a mitjà de finançament de llurs activitats han d’elaborar en tots els casos els comptes anuals i fer-los accessibles al públic.