Parlarà de la vinculació i el compromís de l’escriptor lleidatà amb el català i dels motius pels quals el va triar en les seves creacions literàries
Cent anys no es compleixen cada dia. És per aquest motiu que aquest 2023 la Generalitat ha volgut retre un homenatge al prolífic escriptor i membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans Josep Vallverdú. Al llarg de l’any s’han programat diferents activitats per donar a conèixer la seva obra, sobretot la seva literatura més personal, on es poden trobar assaigs, dietaris i també poesia.
Aquest mes d’octubre la CAL, com a entitat que també reivindica i fa difusió de la llengua i la cultura catalanes, s’ha volgut sumar als actes commemoratius de l’any Vallverdú. Més concretament ho farà el pròxim dijous 26 d’octubre, en el marc dels Capvespres Oberts a la CAL. A la Sala d’actes del CC. Cotxeres de Sants, organitzarà la conferència “Josep Vallverdú i la llengua”.
Aquell dia a les 19.30 h, Josep-Lluís Carod-Rovira, com a prologuista del llibre de Vallverdú La llengua viscuda, ens parlarà de la seva relació personal amb el català, com a ciutadà i com a escriptor. També ens explicarà els motius pels quals va triar aquesta llengua en el camp de la creació literària.
Tal com assenyala Carod-Rovira en un article publicat al setmanari La República, l’opció pel català de Vallverdú “no ha estat només una elecció de preferència estètica o de comoditat creativa, sinó la manifestació natural del seu compromís quotidià amb aquesta llengua i el poble que la té com a pròpia“.
Vallverdú, nascut l’any 1923 a Lleida, és un escriptor “per vocació”, tal com ell mateix s’anomena, que ha publicat més de 300 títols al llarg de la seva vida. Ha traduït al català nombrosos llibres i ha destacat en el domini de diferents gèneres literaris, des de prosa de ficció i narrativa infantil i juvenil, fins a poesia, teatre i assaig.
Segons Carod-Rovira, “el seu domini de la llengua catalana, reforçat pels seus estudis de llengües clàssiques com el llatí i el grec, així com la competència lingüística en mitja dotzena d’idiomes moderns, li ha permès d’adequar el català a cada àmbit d’ús, de manera que es belluga amb destresa pels diferents registres, del més culte al més popular i amb el coneixement suficient dels trets essencials de les diverses variants dialectals“.
La conferència de dijous 26 d’octubre serà una gran oportunitat per conèixer més a fons la visió i el valor que Vallverdú li dona al català, com a persona que l’ha utilitzat per expressar-se i arribar als altres. Coneix la llengua d’una forma magistral i al llarg de la seva vida li demostra i li ha demostrat una profunda estima.
- Durant l’acte es podrà comprar el llibre de Josep Vallverdú La llengua viscuda el pròleg del qual ha estat escrit per Carod-Rovira.