El projecte està impulsat per la Federació ACAPPS de Famílies i persones amb sordesa i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
El projecte Xerrem Junts es desenvolupa en diferents espais, però en aquest cas vol ser un lloc de conversa en català per a persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral. Com succeeix en altres grups de conversa, l’objectiu és que les persones participants guanyin confiança a l’hora de parlar.
En aquest cas concret, però, està dirigit a persones amb sordesa i, per tant, les dinamitzadores -i voluntàries- han de rebre una formació específica per tal de garantir la bona comunicació amb el grup. Laia Sullastres, directora d’ACAPPS, destaca que, per exemple, les voluntàries han de tenir present que “les persones participants els llegiran els llavis i, per tant, hauran de parlar a un ritme pausat i procurar una bona vocalització”.
A més, comenta que els grups seran reduïts per beneficiar la participació i l’espai comptarà amb bucle magnètic. Això “és una mesura d’accessibilitat que fa que el so arribi molt millor a l’audiòfon o implant coclear de la persona amb sordesa i, per tant, que entengui molt millor el que se li està dient”, explica Sullastres.
Des d’ACAPPS asseguren que aquest projecte, que s’organitza gràcies al conveni amb la CAL, inicialment va sorgir per la necessitat de les persones amb sordesa que estan en recerca de feina: “Moltes d’elles, persones d’orígens diversos i que no dominen suficientment el català, ens van fer arribar la necessitat de poder millorar la seva expressió a l’hora de parlar en català i així tenir més possibilitats d’inclusió laboral i social”.
No obstant això, Laia Sullastres assegura que els grups estan oberts a totes les persones amb sordesa que vulguin millorar la seva fluïdesa en català, “sigui quin sigui el seu nivell i el seu interès”.
Explica, a més, que el Xerrem Junts ha tingut una bona acollida “tant de persones voluntàries que ja s’han ofert a dinamitzar els grups com de persones participants”. Aquest és un dels molts projectes que desenvolupa l’ACAPPS, que representa les persones amb sordesa de Catalunya que es comuniquen en llengua oral.
En aquest sentit, i tal com assegura l’organització, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 98% de persones amb sordesa de l’Estat espanyol empren la llengua oral per comunicar-se. Això es tradueix en més d’1.200.000 del total d’1.230.000 persones amb sordesa a tot l’estat, segons xifres del 2020.
Noticia publicada a XarxaNet. Autora: Sandra Pulido