Olalla Miret
L’onzena edició de l’esdeveniment dedicada a Ovidi Montllor va aplegar diverses activitats, especialment d’entitats de la vila
El Correllengua 2015, dedicat a la figura d’Ovidi Montllor, va començar el divendres, 2 d’octubre, de la millor manera possible. La Sala de Butxaca de l’Ateneu va acollir una seixantena de persones que desitjaven tornar a sentir i a reviure Ovidi Montllor, encara que fos d’una manera diferent, a partir d’unes altres persones i d’unes altres veus.
Després de la presentació de l’acte per part de Mireia Sans, membre de la CAL de Castellar, els poemes van anar surant dalt l’escenari amb la veu del castellarenc Joan Elias, que abans de començar va recordar que feia 40 anys que Ovidi Montllor havia actuat a Castellar, en un diumenge d’octubre de 1975. Entre els textos que va llegir es trobaven, per exemple, “La samarreta”, “L’escola de Ribera”, “Carta a casa”, “Tot explota pel cap o per la pota”, “La cançó del cansat” i “Les meves vacances”. El recital es va anar combinant amb cançons cantades per la castellarenca Mariona Roca i acompanyades a la guitarra per Ivan Hinojosa. El poema “Vinyes verdes” de Josep Maria de Sagarra, musicat per Ovidi, “Tot esperant Ulisses”, “Va com va” o “La cançó del Llaurador”, interpretada a cappel·la, van ser algunes de les peces escollides per aquest homenatge a Ovidi Montllor. Una manera agradable, íntima i emotiva de donar el tret de sortida a l’onzena edició del Correllengua. Els grans aplaudiments del públic demostraven que el format de concert recital havia agradat, una satisfacció compartida amb els organitzadors de l’acte. “Estem molt contents. Ens esperàvem que anés molt bé perquè la Mariona Roca per nosaltres és garantia d’omplir perquè té una veu espectacular“, va assegurar Mireia Sans, que va afegir que “la figura d’Ovidi Montllor ens va ajudar també, perquè hi havia molta gent que tenia ganes de tornar a sentir les seves cançons“.
Amb la bona rebuda de divendres, el Correllengua continuava dissabte amb diverses activitats, sobretot de la mà de les entitats de Castellar. El matí va ser el moment de l’ambient familiar amb el taller de bitlles catalanes, la xocolatada, una maquilladora infantil i l’animació a càrrec de JAJEJIJOJU que va fer moure als més petits. També hi va haver al matí, com a novetat, l’actuació de la Coral Xiribec i, a continuació, una ballada dels Gegants. “Al matí les activitats van anar molt bé, va venir moltíssima gent“, va dir satisfeta Sans. A més a més, la pluja els va respectar i van poder celebrar-ho tot a la plaça Calissó, tal com estava previst. Una plaça, que es va guarnir amb treballs que els nens de diverses escoles de la vila havien elaborat (Sant Esteve, Joan Blanquer i El Sol i la Lluna), una col·laboració que Sans va voler agrair. A la tarda, va ser quan es van concentrar la major part de les col·laboracions per part de les entitats castellarenques amb la participació de la Coral Sant Josep, el Grup Ball de Bastons, la Coral Pas a Pas, els poemes amb membres de Suport Castellar, el Ball de Gitanes i la Coral Sant Esteve amb els cor de Noies i l’Infantil. Al vespre, les cançons d’Ovidi Montllor van tornar a sonar amb el grup castellarenc Els Collons del Pare Rababa, que amb un estil diferent al de divendres, amb un so més potent i de rock, van tornar a fer bategar la figura protagonista del Correllengua 2015 amb alguns dels seus clàssics com “Homenatge a Teresa”.
A quarts de 9 del vespre, va ser el moment de l’arribada de la flama “l’acte simbòlic important“, va afirmar l’organitzadora. Enguany, va ser el castellarenc Gabi Ruiz l’encarregat d’encendre els 4 punts cardinals dels Països Catalans (de Salses a Guardamar, i de Fraga a Maó) per fer palesa la importància de la llengua catalana arreu del territori. Tot seguit, el mateix Gabi Ruiz va fer la tercera i última lectura del Manifest d’aquest any, escrit per Salvador Cardús, després que es llegís divendres al vespre i dissabte al migdia. En el text Cardús descriu la llengua catalana com el fil d’acer que cus el passat dels Països Catalans amb el futur, que porta amb ella tota una història de resistència nacional i també una voluntat d’integració i deixa clar el seu anhel que Catalunya esdevingui un estat independent. Després de la lectura, es va fer el sorteig del Lot presencial del Correllengua, un altre dels reclams de l’esdeveniment, ja que segons Sans els organitzadors han notat en les darreres edicions “que la gent té ganes de venir, de comprar número i que intenta que li toqui“.
La proposta Disco-Llengua amb música catalana amb els discjòqueis Toni González, RC i Fer, de Deejays del Revés, va ambientar amb grans temes coneguts de diversos grups catalans la plaça Calissó des de les 23 hores i fins la 1 de la matinada, moment en què es va finalitzar el Correllengua 2015. Un acte que es fa amb l’objectiu d’acabar sent “una festa que tots els castellarencs tinguin a la seva agenda, per reivindicar la cultura i especialment la llengua catalana“, va expressar Jordi Fusté.
Article realitzat per Anna Parera a l’Actual el 4/10/2015. * amb alguna ampliació de la CAL de Castellar.
Fotos cedides per la CAL de Castellar.