CAL
Divendres va tenir lloc la xerrada “Maria-Mercè Marçal: parlar per boca de ferida” a càrrec de l’escriptora masnovina Fina Llorca, a la Sala Cultural Ramon de Capmany. L’acte va ser el primer del Correllengua 2014 de Canet de Mar i van assistir-hi prop de 50 persones que van omplir la sala de gom a gom. A l’inici el coordinador local de Plataforma per la Llengua, Toni Bellatriu, va llegir el manifest del Correllengua, elaborat pel periodista i escriptor valencià Vicent Partal. Seguidament Llorca va parlar-nos de la trajectòria política, feminista i de l’obra literària de la poetessa MMM, quan fa 16 anys de la seva mort, per acabar la xerrada llegint i comentant poemes marçalians amb el públic. Va cloure l’acte una lectura de poemes a càrrec de tres membres de la Junta de Sàlvia, la Roser Carbonell (presidenta), la Montse Grau (tresorera) i l’Àngels Perulles (vocal). Els tres poemes formen part del llibre “Bruixa de dol”.
Dissabte i diumenge va ser el torn de l’exposició “No volem que la revolució ens neixi morta. Maria-Mercè Marçal, acció feminista i política, 1975-1985” instal·lada a la mateixa Sala Cultural Ramon de Capmany. L’exposició, que es va inaugurar el divendres al finalitzar la xerrada de Fina Llorca, està editada i cedida per la CAL. Enguany Marçal és la figura homenatjada del Correllengua, a qui es vol recordar pel seu compromís amb el país, la llengua i els drets de la dona. És el primer cop que es dedica el Correllengua de manera monogràfica a una figura femenina. Marçal va néixer a Barcelona l’any 1952, tot i que va viure fins als deu anys a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell) d’on ella es considerava originària, i va morir als 45 anys a Barcelona. Coneguda com a poeta, novel·lista, traductora i assagista, va ser una activista política i feminista en plena transició democràtica.
Els dos actes van ser organitzats per Plataforma per la Llengua Canet de Mar i Sàlvia, amb la col·laboració de CAL Canet de Mar i Fundació Maria-Mercè Marçal. La xerrada del divendres i l’exposició del cap de setmana varen ser activitats prèvies del Correllengua 2014 de Canet de Mar. Al Maresme tradicionalment les activitats del Correllengua es concentren durant la tardor, i serà durant els mesos d’octubre i novembre que reprendrem amb intensitat aquestes activitats en defensa de la nostra llengua i cultura. Enguany els actes en el nostre poble giraran al voltant de les tres llengües pròpies de Catalunya: el català, l’occità i la llengua de signes catalana. Es faran diferents actes en aquestes llengües, amb suport d’intèrprets o de subtítols segons el cas, perquè tothom hi pugui assistir i seguir l’esdeveniment amb normalitat.