CAL
Ja fa tres anys que la Mariona, cada dilluns al vespre, després de sopar, s’asseu a la taula de casa seva i, amb el manual del Xerrem i la guia de suport al voluntari davant, decideix de quina manera farà xerrar cada setmana les persones que assisteixin al grup que ella condueix a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona. Ho fa concentrada i amb un gran sentit de la responsabilitat, satisfeta que la jubilació li hagi brindat l’oportunitat de facilitar la millora de l’expressió oral de persones adultes mitjançant pràctiques de conversa, per tal de contribuir al creixement de l’ús social del català.
El Joan, en canvi, prepara les sessions del grup Junts de Tortosa els dissabtes al matí, mentre les seves filles fan el curset de la piscina. Malgrat que a les grades s’hi passa calor i no és fàcil concentrar-se, ell no dubta a treure la tauleta i dissenyar la sessió on dijous al migdia la Fàtima, l’Omar i la Natàlia es trobaran i entraran en contacte amb el català i amb la ciutat en general. El fill de la Natàlia també fa el curset de piscina: molts dissabtes el Joan i la Natàlia es troben a les grades.
El Frederic, un dels voluntaris que fan el seguiment valoratiu periòdic de grups Xerrem i Junts de la CAL i que, a més, fa tasques de formació a les persones voluntàries, aquesta setmana ha dedicat tres tardes a trucar els grups que li ha tocat seguir. Ha parlat amb la Mariona i amb el Joan. La Mercè, en canvi, no li ha pogut agafar el telèfon perquè estava fent una reunió de preparació dels actes de l’inici del Correllengua, que aquest any celebra la divuitena edició.
La Mariona, el Joan, la Mercè, el Frederic i dues-centes persones més com elles són les que, juntament amb les persones usuàries, com la Fàtima, l’Omar i la Natàlia, donen vida a les activitats lingüístiques de la CAL, que es sustenten sobre 4 pilars fonamentals: la consciència lingüística i cultural, el voluntariat, el treball en xarxa i la participació. Aquests pilars permeten que projectes creats des de la CAL, com el Xerrem i el Junts, i iniciatives populars coordinades des de la mateixa entitat, com el Correllengua, gaudeixin d’una gran vitalitat.
La CAL és una entitat que no es podria entendre sense la figura de la persona voluntària, atès que ho són des del president de l’entitat fins al guia que porta un grup Xerrem. Per tant, l’entitat disposa de diversos perfils de voluntariat, entre els quals es poden destacar els de gestió (secretariat nacional i equips gestors de projectes), els guies de grup Xerrem i els guies de grup Junts (que treballen directament amb els usuaris) i els voluntaris de seguiment de grups (que fan d’enllaç entre els equips de gestió i els guies). D’una manera o d’una altra, amb un grau major o menor, cadascú amb els seus matisos, però a tots ells els uneix un seguit de característiques que els duen a compartir un projecte comú anomenat CAL. No hi ha dubte que aquest perfil de voluntariat amb el que la CAL identifica el seus potencials col·laboradors té molt a veure amb el projecte general de la mateixa entitat, l’objecte genèric de la qual recau en la promoció, en la defensa i en la difusió de la cultura del país i específicament de la llengua catalana.
La CAL no disposa d’espais propis, més enllà del reduït local administratiu. Per tant, els projectes de l’entitat només poden expandir-se amb la cooperació d’entitats o organismes que en constatin una confluència d’objectius, considerin convenient promoure’ls i hi aportin voluntàriament elements per dur-lo a terme. Aquestes característiques ens posicionen, tal i com marquen les línies mestres d’actuació de la CAL, com una eina transversal que teixeix una xarxa creixent, una autèntica teranyina de cooperacions entre col·lectius (ajuntaments, escoles d’adults, biblioteques, centres de normalització, entitats culturals, organismes assistencials, esglésies, partits, associacions, presons, centres de desintoxicació de drogodependents, associacions d’immigrants, etc.), entre persones (voluntàries -de la CAL i d’altres entitats- i usuàries), i entre aquests col·lectius, aquestes persones i la CAL. Ens donem les mans i caminem junts.