CAL.
Informació i imatges publicades a L’actual.cat
La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va fer arribar la simbòlica flama a la Plaça Calissó, dissabte a la tarda. L’organització va llegir el manifest de l’escriptora Núria Cadenes que, a més de preconitzar la llengua i la cultura catalana, anava carregat de reivindicacions nacionals.
La presència dels tabalers de Manresa va animar rítmicament l’arribada de la flama i l’encesa dels quatre punts cardinals dels països catalans: Salses, Guardamar, Fraga i Maó. Seguidament, Núria Cadenes va emprendre la lectura del manifest, que tal com afirma el propi text, es pot definir en quatre mots: “Hem resistit. Ara, avancem”.
El manifest recorre a l’escriptor Joan Fuster per especificar la defensa de la llengua “no sols com una forma comuna de parlar, i per tant de conviure, sinó també com a suport d’una cultura”. El text, a més, denuncia “l’obstinació per eliminar la llengua catalana” per part dels estats espanyol i francès i també fa un repàs de la supervivència del català, després de patir l’exili i la dictadura.
La CAL s’ha explicitat a favor del Sí al referèndum i ha treballat perquè es pogués realitzar. La crida del manifest a avançar fa referència a la seguretat d’aconseguir un estat propi, en forma de república, “que li doni estructura i cobertura i espai normalitzat” a la llengua.
“Defensar la llengua per nosaltres és defensar la futura república catalana. El català ha d’estar protegit i ha de ser vehicular, ha de tenir un estatus com es mereix”, defensa en el mateix sentit, Mireia Sans, portaveu de la CAL.
En referència al context polític, Sans va expressar la seva preocupació perquè la situació hagués pogut obligar a suspendre l’acte del Correllengua. “Finalment no ha estat així i hem celebrat l’acte com cada any, demostrant que la voluntat de defensar la nostra llengua segueix vigent”, va expressar, alleugerida.
ACTES CORRELLENGUA
A banda de l’arribada de la Flama, la CAL va programar altres actes al voltant del Corellengua 2017. Divendres al vespre, Pebrot Comedy es va encarregar d’arrencar rialles al públic amb un espectacle de monòlegs a la Sala de Butxaca de l’Ateneu. Dissabte al matí, després de servir-se un esmorzar de coca i xocolata per a tothom a la plaça Calissó, la conta contes Marina Antúnez fa oferir una sessió infantil al voltant de la figura de Lola Anglada, il·lustradora i narradora infantil que enguany va ser homenatjada al Correllengua d’arreu del país, també a Castellar del Vallès.
L’activitat va seguir amb el Ball de Bastons. També es van dur a terme tallers infnatils de bitlles catalanes, maquillatge i xapes. Cal destacar que també les escoles de Castellar van participar del Correllengua fent arribar diversos treballs manuals referits al personatge de Lola Anglada o al tema principal del Correllengua (llengua, cultura i llibertat) que es van poder veure exposats durant tot el matí a la plaça Calissó.
A la tarda, dissabte, els actes es van traslladar a la plaça d’El Mirador, a partir de les 18 hores. Es van dur a terme les següents activitats populars: cants de la coral Xiribec, poemes de suport Castellar, danses del Ball de Gitanes i ball dels Gegants de l’Esbart Teatral de Castellar.
El Correllengua 2017 a Castellar encara no es dona per finalitzat, ja que pel proper dissabte 14 s’ha previst una caminada de l’entitat Caminant amb la història. El recorregut es donarà a conèixer properament a les xarxes socials de la CAL Castellar.