Olalla Miret
Les activitats, per a tots els públics, tindran lloc divendres 21 i dissabte 22 d’octubre
Enguany arriba a la XXa edició, que es dedica a l’escriptora Montserrat Roig
El Correllengua arriba un cop més a la Vila de Gràcia, enguany dedicat a la figura de Montserrat Roig. Per fer-lo possible s’uneixen un gran nombre d’entitats gracienques, que promouen una festa transversal, diversa i oberta a tothom. L’edició del 2016 concentra les activitats en dos dies, a diferència dels anys anteriors, en què els actes es repartien al llarg d’una setmana.
Divendres d’acte literari
L’acte inaugural serà l’espectacle ‘Montserrat Roig, paraules d’avui’, realitzat per l’actriu Mariona Casanovas i el músic Emili Cuenca, a la Casa València (C/ Còrsega, 335) a les vuit del vespre, i basat en els articles que Roig escrivia l’Avui. Prèviament, a les 19h, M. Ángeles Cabré, escriptora i crítica i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, parlarà de Montserrat Roig i la seva obra més destacada juntament amb Aina Torres, poeta i periodista. L’acte està organitzat per l’ANC, Òmnium Cultural i l’Espai País Valencià.
Dissabte: un dia d’activitats per a tots els gustos
L’endemà, dissabte 22 d’octubre, el tret de sortida el donaran les activitats infantils i juvenils, que tindran lloc a la plaça Joanic a les 11. N’hi haurà d’esportives, a càrrec del Club Esportiu Europa, i d’artístiques, com l’espai de maquillatge o el taller de graffiti que organitzen l’Espai Jove la Fontana i al Casal 3 Lliris. A les 12, el folklore agafarà el relleu amb l’exhibició de danses populars per part de l’Esbart Orfeó Gracienc, que anirà seguida de la lectura del Manifest del Correllengua 2016 de la CAL, a càrrec de Pilar Aymerich i Puig, fotògrafa, activista, i incansable companya de lluita i treball de M. Roig.
Seguidament, a les 12:30h, començarà el Concurs de Glosa i cant improvisat, organitzat pel Cor de Carxofa, que s’emmarca dins la lliga nacional de glosa i on hi participaran equips de tot el principat i de les Balears. Quan s’apropi l’hora de dinar l’Espai País Valencià cuinarà la tradicional paella, que se servirà pels volts de les dues de la tarda.
La tarda seguirà activa, ja que a les 16h tindrà lloc la mostra internacional de Glosa amb en Mateu ‘Xurí’ i na Maribel Servera ‘Servereta’, dos dels millors glosadors actuals dels Països Catalans que faran delícies amb la llengua. Clouran l’acte les danses tradicionals de Nius XL. Seguidament, la cercavila de la Xaranga ‘La Mentireta’ i els Gegantons duran la gent fins la plaça del Nord a ritme festiu on es llegiran textos destacats de M. Roig. L’activitat final serà musical, amb el concert dels grups Trum (20 h) i Reclam (22 h) i el DJ Perico (00 h), que es faran a la plaça del Nord.
Organització col·lectiva
El Correllengua de Gràcia és possible gràcies a la col·laboració d’una quinzena d’entitats, que són l’Espai País Valencià, l’ANC Gràcia, les Colles de Cultura Popular de Gràcia (CC La Violeta), el Centre Cívic del Coll, l’Esbart dansaire de l’Orfeó Gracienc, els Lluïsos de Gràcia, el Cor de Carxofa, La Barraqueta, l’Espai Jove la Fontana, Casal Popular Tres Lliris, El Cercle de Gràcia, el C.E. Europa i Òmnium Cultural Gràcia.
Montserrat Roig
Montserrat Roig va néixer a Barcelona l’any 1946 i hi morí el 1991. Escriptora en català de novel·les i contes, també es dedicà al periodisme amb reportatges i articles rellevants que perseguien l’objectiu de fer un periodisme culte i de recuperació de la memòria històrica del país. Va presentar i dirigir diversos programes de televisió, entre els quals destaca el que dedicà a entrevistar escriptors catalans de generacions precedents.
Pel recull de testimonis Els catalans als camps nazis guanyà el premi Crítica Serra d’Or. En l’àmbit literari, va rebre diversos premis, com el Víctor Català amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen, el premi Sant Jordi de novel·la de 1976 per El temps de les cireres i el premi Nacional de Literatura Catalana de 1986 per L’agulla daurada. Les seves obres recorren la figura de la dona des de molts punts de vista i abasta diverses generacions, i s’hi llegeix el rerefons dels moments clau de la història contemporània del país. L’hora violeta (1980) és la novel·la que culmina el seu posicionament feminista.
Text: Òmnium Cultural Gràcia