Més d’un centenar de persones van participar l’11 de novembre en la desena edició de la jornada “L’acolliment lingüístic; l’ús més enllà de l’aula. X Jornada de presentació de materials i experiències”, organitzada per la Secretaria de Política Lingüística, els Serveis Territorials de Cultura de Girona i el Grup d’Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines.
Enguany la jornada, que ha tingut lloc a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona, tenia per objectiu reflexionar sobre estratègies i recursos per facilitar que, ja des dels primers passos de l’aprenentatge de la llengua a les aules, aquest aprenentatge tingui continuïtat en l’ús al carrer.
Aquestes jornades, que tenen lloc aproximadament cada dos anys, són una activitat formativa i d’intercanvi entre professionals i voluntaris que treballen amb persones immigrades molt consolidada a les comarques gironines. Promouen la reflexió i la posada en comú de bones pràctiques relacionades amb temàtiques específiques de l’acolliment lingüístic.
Després de les reflexions inicials emeses pel secretari general de política lingüística, Francesc Xavier Vila, i la sociolingüista Marina Massaguer, on varen destacar la necessitat de crear espais segurs i duradors on els nous parlants puguin trobar-se amb el català com a llengua no marcada, Jordi Esteban va poder presentar i parlar del Projecte Xerrem Junts. A més a més del projecte de la CAL, van presentar-se sis exemples de metodologies facilitadores de l’ús del català més enllà de l’aula i experiències que promouen que l’aprenentatge i l’ús del català sigui percebut per les persones nouvingudes com una eina útil.
Des de l’entitat, un dels objectius de la jornada va ser poder crear xarxa per tal de constituir nous grups de conversa del Xerrem Junts a terres gironines.