Andrea Rodoreda
Els protagonistes dels projectes “xerrem” i “junts” són totes aquelles persones que s’animen a fer que el català també sigui la seva llengua. Vols saber quina ha estat la seva experiència als grups?
Nosaltres hem parlat amb ells i al llarg de les següents setmanes els coneixereu. Us explicaran com viuen l’apropiació del català amb l’ajuda dels grups de conversa “xerrem junts”, espais de relació on les persones fan viva la llengua, parlant-la i enriquint-la amb explicacions d’aquí i d’allà.
Us presentem la Rosario, en Josep, la Josefina, la Berni, l’Alberto, en Diego, la Liliya, la Natalia i en Claudio que ens expliquen la seva història i la seva experiència amb el català.
Rosario García
La Rosario va néixer a Nerva, un poble de la província de Huelva i de la conca minera de Ríotinto. Quan estudiava batxillerat, la professora de geografia li va explicar com era la cultura, la gastronomia i la gent de Catalunya. En aquell moment, la Rosario va pensar que si algun dia havia de marxar del seu poble, aniria a viure allà. Uns anys després va venir a viure a Barcelona.
Un dia el seu fill, que anava a l’escola bressol, li va portar una nadala en català i ella es va sentir molt frustrada perquè no l’entenia. Va ser en aquell moment que la Rosario va decidir aprendre la llengua catalana. Després de la feina es va apuntar a un casal i més tard va fer els cursos impulsats pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Com a anècdota, la Rosario explica que les companyes de classe sempre li deien que tenia un català molt andalús.
A la Rosario li agradaria parlar bé català. Creu que no és una llengua difícil però s’hi ha de dedicar temps i ella a vegades no en té massa. Ara forma part del grup “xerrem” del Casal Cívic Magòria on pot practicar la conversa.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Josep Alcozer
Nascut a Bolívia, en Josep Alcozer va creuar l’Oceà Atlàntic per anar a Múrcia a buscar feina, allà va fer cursos de geriatria i va guanyar experiència en la professió. Gràcies a uns coneguts li va sortir feina a Barcelona i fa quatre anys que viu a la ciutat amb els seus fills i la seva dona.
Per en Josep és molt important aprendre la llengua catalana. Es defineix com una persona molt inquieta i amb ganes de saber moltes coses. Per ell parlar català és una forma d’integrar-se en la societat. A més, afirma que li ha obert moltes portes per trobar feina i comunicar-se amb els altres.
Tot i que no ha estat fàcil per en Josep aprendre una nova llengua, a poc a poc ha anat deixant la vergonya enrere i ara comença a parlar català amb més fluïdesa.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Josefina Garcia
La Josefina Garcia sempre ha estat interessada a aprendre català. Nascuda a la província de Toledo, va marxar del seu poble natal per treballar en un hotel a Els Angles, als Pirineus Orientals. Allà va aprendre a parlar francès fet que li va facilitar l’estudi del català temps més tard quan va vindre a viure a Barcelona.
A Les Angles, la Josefina tenia la necessitat de parlar francès per viure i relacionar-se amb els altres, però quan va venir a Barcelona, fa 40 anys, molta gent parlava castellà i ella no tenia la necessitat d’aprendre català. Tot i així, la Josefina tenia molt d’interès per aprendre aquella nova llengua, perquè era la llengua del país on ella estava vivint.
Al principi li va ser una mica complicat perquè en aquella època no era fàcil estudiar català però a poc a poc la Josefina va anar fent cursos i va aprendre l’idioma. Ara parla un català molt fluid.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Berni Carreño
La Berni va néixer a Xile, a una ciutat de costa plena de platges i amb una gran activitat turística i comercial. Va venir a Catalunya de ben joveneta impulsada per la curiositat de conèixer món i viure en una altra ciutat. Catalunya li va agradar molt i s’hi va quedar a viure.
A la Berni li agrada molt el català. Assegura que li encanta com s’expressen les coses en català i escoltar poesia. Creu que per ella és difícil aprendre l’idioma tot i que gràcies a la seva força de voluntat de mica en mica cada vegada el parla i l’escriu millor.
Ella és una protagonista i a més d’explicar-nos què li ha aportat participar en els grups de conversa del “xerrem” ens ha escrit una breu anècdota sobre la seva experiència en l’aprenentatge del català.
Clica la fotografia per veure el vídeo i llegir l’anècdota que la Berni ens explica
Alberto Peinado
L’Alberto Peinado va néixer a Castella la Manxa. Quan era petit la seva àvia li deia “Albert” perquè havia sentit que a València no deien la “o” final del nom i li feia molta gràcia. Pintor de professió quan va fer 17 anys va marxar a viure a Madrid a treballar. Després de voltar durant molts anys per Europa i Amèrica va decidir quedar-se a viure a Barcelona.
Gràcies a la seva vida de rodamons, l’Alberto parla 5 idiomes i li és més fàcil aprendre català. Assegura que està una mica fart que els seus amics sempre li parlin en castellà per això assisteix al grup de conversa en català del “xerrem junts” que s’organitza a la Casa del Mar.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Diego Gonzàlez
En Diego va néixer a Atabapo, Veneçuela. Fa molts anys va estar un parell de mesos a Barcelona i li va encantar la quotidianitat del català, la ciutat i els ambients. Un temps després va decidir venir a viure a Barcelona amb la seva dona i es van instal·lar a la zona de Sants.
En Diego vol aprendre català perquè li encanta parlar amb les persones que l’envolten. Aprendre un idioma, per en Diego, es converteix en un joc diari de trobades al carrer i converses a les botigues. No creu que sigui difícil aprendre català, la seva major dificultat, potser, és deixar de parlar castellà a la cua del mercat per voler anar de pressa.
En Diego assegura que li agrada parlar amb la gent en català tot i que a vegades els amics o coneguts li parlen directament en castellà. Ara està anant al grup “xerrem” de la Fundació Jordi Sierra i Fabra.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Liliya Syrotyuk i Natalia Kondrat
La Liliya Syrotyuk i la Natalia Kondrat són dues mares d’origen ucraïnès que porten els seus fills a les classes que l’associació d’ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna porta a terme, els dissabtes al migdia, a l’Escola Lluís Vives de Barcelona. En aquesta escola els nens aprenen a llegir, a escriure i a parlar ucraïnès. La Liliya i la Natalia creuen essencial que els seus fills aprenguin la llengua materna de la mateixa manera que també és important per a elles aprendre català. Per això, després de deixar els nens a l’escola, les mares assisteixen a les trobades de conversa en català del “xerrem junts” que s’imparteixen en el mateix centre coincidint amb les classes d’ucraïnès.
La Liliya i la Natalia creuen que aquesta és una bona oportunitat per aprendre català. La Liliya ens explica que necessita aprendre l’idioma per relacionar-se amb els altres en el seu dia a dia i la Natalia assegura que vol aprendre català però que se sent una mica insegura quan el parla. Les classes del “xerrem” han ajudat la Liliya a conèixer una mica més Catalunya i la Natalia a guanyar seguretat quan parla català.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Claudio Huilcaleo
En Claudio va néixer al sud de Xile, és membre de l’ètnia maputxe i fa quatre mesos que va vindre a viure a Catalunya per fer un màster de recerca en Didàctica de les Llengües.
En Claudio té molta curiositat per aprendre català i analitzar la diversitat lingüística que hi ha a Catalunya perquè a Xile es dóna una situació semblant entre el mapudungun, la llengua maputxe, i les altres llengües de la zona. Per aprendre català assisteix a les trobades del “xerrem” que es realitzen al Centre Catòlic de Sants.
Clica la fotografia per veure el vídeo
Amb aquests vídeos pretenem donar el reconeixement que mereixen totes aquelles persones que volen formar part d’aquest país, volen aprendre català i sentir que també és la seva llengua. A totes elles endavant!