El passat dimecres 11 de desembre les activistes lingüístiques Rosario Palomino, Carmen Hrincu i Eva Martos van presentar a la CAL la campanya ‘No em canviïs la llengua’. Així, el darrer Capvespres Oberts de 2019 va dedicar-se a l’eix vertebrador d’aquesta entitat: l’ús de la llengua.
El darrer Capvespres Oberts de 2019 va aplegar tot un seguit de gent interessada en conèixer la campanya ‘No em canviïs la llengua’, que ha estat molt exitosa a les xarxes socials els últims mesos. Aquesta campanya, concebuda i duta a terme per persones nascudes fora dels Països Catalans, vol conscienciar els catalanoparlants autòctons de no canviar de llengua quan es interactuïn amb catalanoparlants nascuts arreu del món.
L’acte va començar amb la intervenció de la Rosario Palomino, originària de Perú, i qui inicialment va percebre la necessitat de convertir una situació personal incòmoda en una campanya mediàtica d’anomenada. L’activista va repassar les preocupants dades de l’ús de la llengua catalana en l’actualitat, va referir-se a les darreres notícies referides al qüestionament de la immersió lingüística com a model educatiu apropiat per al país i va explicar algunes de les seves experiències personals des que va arribar a Catalunya.
Tot seguit, va prendre la paraula la Carmen Hrincu, nascuda a Romania, qui va aprendre català i ha experimentat al llarg dels anys moltes situacions en què se li ha requerit que conegués el castellà. Des de la seva perspectiva, parlar i gaudir una llengua és la forma més ràpida d’integrar-se a la societat i el factor més rellevant de la seva experiència a Catalunya.
La tercera persona en intervenir a l’acte va ser l’Eva Martos, una catalanoparlant autòctona. El seu va ser un rol autocrític amb un comportament lingüístic molt estès entre els catalans: canviar al castellà quan perceben que l’altra persona és estrangera. Després de molts anys conscienciant a altres catalanoparlants sobre aquest fet, la seva conclusió personal és que es tracta d’una qüestió d’educació: per a aquelles persones que estan fent l’esforç d’aprendre català, canviar la llengua és una falta de respecte.