Aquest proppassat diumenge 25, Dia internacional contra la violència masclista, va tenir lloc el darrer acte del Correllengua 2018 al municipi de Llagostera. D’aquesta manera finalitzava una activitat que, en la seva vint-i-dosena edició, ha vingut marcada pel context d’excepcionalitat que viu el sobiranisme català a causa de l’ofensiva de la qual és víctima per part de l’Estat.
La solidaritat amb els líders polítics i socials que romanen a la presó ha estat present al centenar d’actes que han acollit el Correllengua arreu del territori, bé sigui en els diferents parlaments com en la lectura de cartes que han fet arribat als organitzadors.
Més enllà d’això, el Correllengua d’enguany ha tingut com a gran protagonista la ‘Nova Cançó’, el moviment artístic que, en ple franquisme, va impulsar un gènere diferenciat del cant coral, el cuplet i que, inspirat en Georges Brassens, Jacques Brel i altres artistes francesos, va dur a l’escenari la reivindicació idiomàtica i uns pressupòsits ètics de caràcter democràtic. En aquest sentit, el Correllengua 2018 han inclòs recitals, concerts, una exposició monogràfica i xerrades de persones enteses amb l’històric moviment que va agrupar cantautors tan rellevants com Quico Pi de la Serra, Marina Rosell o Maria del Mar Bonet.
A través de les seves cançons, Catalunya va canalitzar el rebuig a la censura i la defensa de la llibertat d’expressió i altres drets que, novament, avui tornen a estar amenaçats a l’Estat espanyol.
La vint-i-dosena edició del Correllengua va començar amb un acte el dilluns 25 de juny, donant peu a una setmana de taules rodones, concerts, el lliurament de premis del Concurs de cartells i la jornada amb què es va commemorar el 20è aniversari del Correllengua de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, en el qual van ser presents desenes d’entitats culturals i veïnals del barri.
Durant aquests quatre mesos, el Correllengua ha desplegat el tradicional lema “Llengua, Cultura i Llibertat”, eix troncal d’un manifest que uneix tots els actes i planteja la necessitat de continuar treballant per la plena normalització del català en els diferents àmbits de la vida quotidiana. També en l’edició d’enguany, diverses institucions locals i comarcals han ajudat a la seva difusió, tot incorporant alguna de les propostes en la seva agenda d’activitats o bé aprovant una moció favorable a la iniciativa de la CAL.
El Correllengua 2018 ha tingut el seu espai en el marc de la Diada Nacional de l’11 de setembre, així com en nombroses jornades o festes locals, traslladat a la ciutadania la vitalitat de la llengua i la cultura popular. Un any més, l’acte oficial de cloenda va celebrar-se el passat 10 de novembre, coincidint amb la Diada de la Catalunya Nord, un de les més reeixides dels darrers anys.
Des de l’any 1996, el Correllengua s’ha consolidat com una de les propostes lúdiques i reivindicatives més importants que se celebren arreu dels Països Catalans.
Podeu veure’n tota la informació a la web del Correllengua