Aquest passat dissabte, dia 6 de juliol, el municipi de Llançà va acollir l’acte d’inici del Correllengua 2019, la iniciativa més important en defensa de la llengua i la cultura catalanes, que enguany arriba a la vint-i-tresena edició.
La jornada, organitzada per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), va girar entorn la figura de l’escriptor Pere Calders, de qui el Correllengua pretén reivindicar la seva vida i obra amb motiu del 25è aniversari del seu traspàs.
Els actes a la vila empordanesa, on Calders va passar llargues temporades, van començar a la Casa de Cultura de la localitat amb un parlament i un passi documental sobre el llegat de l’escriptor, a càrrec de la seva néta, Diana Coromines, i de Joan Pinyol, expert en la seva obra.
A continuació, va tenir lloc una representació del recull de contes infantils “Raspall i altres contes de Pere Calders”, de la mà d’Assumpta Mercader, amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal Pere Calders; i, ja a la tarda, es va realitzar una cercavila des del port de Llançà fins al Monòlit on reposen les cendres del reconegut com un dels grans contistes del país, en la qual van participar diverses colles de cultura popular del municipi.
Per cloure la jornada, diversos nois i noies de Llançà van procedir a encendre la Flama del Correllengua, símbol del tret de sortida del Correllengua, mentre que el grup Els Palanca van oferir un recital poeticomusical d’homenatge a Calders.
Amb l’acte de Llançà, la CAL inicia una nova edició del Correllengua, que com en les últimes edicions, ve marcada pel context de repressió política que pateix el sobiranisme català. A fi de recordar aquesta situació antidemocràtica, el manifest d’enguany ha anat a càrrec del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que amb altres líders civils i polítics continua empresonat a l’espera de la sentència que dictamini el Tribunal Suprem espanyol.
També aquest any, amb l’objectiu d’evidenciar el potencial cohesionador de la llengua catalana, la CAL ha volgut aprofitar el Correllengua per impulsar la campanya que, sota el lema “Parlar català és convidar, convidar és conviure”, reivindica el català com a eina d’arrelament i inclusió social i el motor a través del qual assolir una identitat col·lectiva en una societat tan diversa com la nostra.
Podeu veure un recull de fotografies de la jornada a la galeria d’imatges.