Meritxell Bayarri
Des de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) lamentem la mort de la lingüista Carme Junyent, incansable i fèrria activista, defensora de les llengües amenaçades.
Al llarg de la seva vida va ser professora de lingüística de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona i va dirigir treballs tan cabdals com l’inventari de noves llengües que es parlen a Catalunya, a partir del qual se’n van comptabilitzar unes 300.
Junyent, també va participar com a experta en la realització de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i l’any 2010 va ser una de les organitzadores de la jornada Visibilitzar o marcar: repensar el gènere en la llengua catalana, a partir de la qual es va consensuar el reconeixement del gènere no marcat o masculí com a inclusiu del marcat o femení.
Darrerament, l’any 2021, va coordinar l’edició del llibre Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou (Eumo editorial), una publicació en la qual ella i una setantena d’estudioses de les llengües analitzen l’ús i abús del llenguatge suposadament no sexista i proposen diferents alternatives per a combatre-ho.
Com a estudiosa de les llengües amenaçades, entre elles les africanes, també va constatar que el bilingüisme és una gran amenaça pel català. De fet, en una entrevista a Vilaweb, va afirmar que aquesta situació convertia la nostra llengua en una cosa “que o fa nosa o no serveix” i, per tant, “se substitueix”.
De la mateixa manera, va assegurar que si la societat catalana es comportés com si fos multilingüe i, en conseqüència, concebés la idea que en realitat la seva població conviu amb moltes llengües, “es podrien trobar unes altres dinàmiques de comunicació”.
L’any 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi “per la seva llarga trajectòria en l’estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món”.
Avui, 3 de setembre, Vilaweb ha publicat el seu últim article, Morir-se en català, en el qual constata com l’atenció en català als CAP i als hospitals no sempre està garantida, un fet que “s’hauria d’evitar en un moment tan delicat de la vida” i en el qual l’administració hi té moltes coses a dir i a fer.
Un gran referent per a la CAL
Al llarg dels vint-i-set anys d’existència de la CAL, Carme Junyent n’ha estat un dels grans referents. Així, l’any 2015 va ser guardonada en la XIV edició dels Premis Joan Coromines, pel seu compromís amb la llengua.
L’any següent, el 2016, va participar en la taula rodona ‘La llengua catalana, present i futur’ , organitzada en el marc del Correllengua que es va fer a Berga i el 2018 se la va convidar a parlar sobre llengua, cohesió i país en la celebració del desè aniversari del projecte Xerrem Junts.
El 2021, a més, es va encarregar d’escriure el Manifest del Correllengua. En aquest escrit, i com a membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades, va tractar el tema de la diversitat com “un regal, una nova realitat que ens recorda que no som sols al món i que la tasca de revitalitzar les llengües subordinades arriba a tots els confins del planeta, perquè arreu hi ha gent que lluita per viure en la seva llengua”. A la vegada, va afegir: “en aquesta lluita no hem d’estar sols perquè, quan una llengua es mor, tots hi perdem alguna cosa“.
(Foto: Carme Junyent el 2017 participant en un esdeveniment del TEDxReus. Autor: TEDxReus).