Els projectes “xerrem” i “junts” de la CAL han clos un 2016 amb molta feina feta. Després de realitzar un estudi, recollit a la memòria d’actuacions del 2016, tanquem l’any amb una valoració molt bona. Amb el poc temps que fa que les experiències s’apliquen, el nombre de punts d’acció i les xifres dels participants són molt positives.
Durant l’any 2016, prop de 1.300 persones han participat en els 159 grups de conversa en català que hi ha al “xerrem junts”. Aquests grups, presents a 27 indrets dels Països Catalans, han propiciat prop de 6.350 hores de conversa i han estat conduïts per més de 270 persones voluntàries.
Clica les imatges per veure els gràfics
Les xifres de la presència de la dona als projectes també són significatives. El percentatge de participació és alt, proper als objectius que ens vam marcar en un inici. Un 68,6% de les persones que han conduït els grups de conversa al llarg de l’any 2016 eren dones. Pel que fa a les persones xerraires el tant per cent de dones també és elevat, amb un 83,8%. Una altra dada que també és significativa és el percentatge d’atenció a persones immigrades, amb un 50,6% de participants nouvinguts recents.
Clica les imatges per veure els gràfics
Per una altra banda, la valoració de les entitats que han allotjat grups del “xerrem” i el “junts” també ha estat en tots els casos molt positiva. Els avenços lingüístics en els grups, així com el coneixement sobre Catalunya són, majoritàriament, i segons les opinions de les persones voluntàries que els guien, moderats. En canvi, la cohesió que s’estableix als grups és majoritàriament alta, d’acord amb els objectius principals establerts.
Clica la imatge per veure el gràfic
La gran prioritat de l’any en els projectes “xerrem i “junts” ha estat “L’escó de l’escola”. Aquesta experiència facilita a les famílies que fa poc que han arribat al país i que es troben en una situació de desconeixement de la llengua catalana la possibilitat de participar d’espais de parla catalana dins la comunitat educativa dels seus fills, incidint directament en la cohesió social. Per tant, un dels perfils tipus en el qual ens hem centrat aquest any ha estat el d’una dona jove amb un ritme alt d’aprenentatge, immigrada i amb fills en edat escolar.
També un altre dels nostres principals objectius de l’any passat ha estat cuidar les relacions amb les persones voluntàries. Per aquest motiu, al llarg del 2016 s’ha desenvolupat el Pla de Voluntariat de l’entitat amb l’objectiu d’establir un protocol d’actuació per aquestes relacions cooperatives.
Vist tot això, es pot afirmar que al llarg del 2016 el “xerrem junts” ha aconseguit acostar el català a persones que fins abans no el tenien a prop amb l’objectiu d’establir l’idioma com una eina útil en la seva vida personal, familiar i laboral, de manera que els permeti prestar suport en les tasques de l’escola als seus fills i filles i els permeti sentir-se més cohesionats amb la resta de persones de la seva comunitat.
De cara a l’any 2017, estem treballant per desenvolupar un tercer estadi metodològic, intermedi entre l’actual “junts” i l’actual “xerrem”. També ens agradaria que el projecte segueixi creixent i multiplicar la presència al territori.