Olalla Miret
Parlament que havia de ser llegit al Sopar per la Llengua del 23 de setembre de 2016, dins del marc del Correllengua d’Esplugues 2016. Autor: CAL d’Esplugues.
Benvingudes i benvinguts a aquest Sopar per la Llengua, emmarcat dins dels actes del Correllengua 2016 d’Esplugues. Gràcies per ser aquí amb nosaltres.
Aquest Sopar per la Llengua vol ser també un petit homenatge als escriptors i escriptores d’Esplugues. Així, donem la benvinguda a Pilar Belda, Adelaida Castells, Carles Coloma, J. Miquel Garcia, Marta Mallol, Pau Morillo, M. Carmen Parreño, Joan Puiggròs i Joan Verdaguer. Tots ells compartiran taula amb el nostre convidat especial, Vicenç Villatoro.
Enguany, el Correllengua d’Esplugues compleix 15 anys, els mateixos, pràcticament que el nucli de la CAL que l’ha estat organitzant ininterrompudament.
Des del 2002 fins ara la CAL d’Esplugues us ha convidat cada any a participar d’aquesta festa reivindicativa que significa el Correllengua. De la mateixa manera i des del 2002, la CAL d’Esplugues ha fet una feina constant i tenaç basada en els tres eixos que marquen el nostre lema: Llengua, Cultura i Llibertat.
Diu la dita que “És de ben nascuts ser agraïts”…
Per això, ara i aquí, en el marc d’aquest Sopar per la Llengua, volem fer evident el nostre agraïment a la gent que, des del 2002, ha treballat amb nosaltres durant aquests 15 anys. Sobretot als que en els moments més complicat s’ha mantingut sempre al peu del canó. No diré noms, perquè cadascú sabrà molt bé identificar-s’hi en cada acte, en cada acció, en cadascuna de les feines.
En primer lloc, als que heu fet possible aquests 15 Correllengües… la gent de la CAL i de totes les entitats que en un o altre moment hi heu col·laborat.
Als bojos que l’any 2005 vau fer realitat un programa de televisió, CAL parlar de Llengua, que va emetre més de 60 capítols d’una hora de durada per ETV Llobregat…
A tots els que, a partir del 2004, vau creure en aquells Sant Jordi’s que van anomenar “d’apropament cultural”, Aquells actes que vam iniciar amb un acte conjunt amb el Centro Cultural Andaluz Macael i el Centro Aragonés d’Esplugues i que van seguir amb “apropaments” al poble amazig, gallec, l’ètnia bobi de Guinea… I també els “apropaments a la Franja i al País Valencià. O la trobada amb el poble gitano, el flamenc i la rumba catalana de les terres de Lleida.
Als que el 2006 vau portar a Esplugues l’art de la cançó improvisada, l’art de glosar….10 sessions on vam començar a conèixer la glosa menorquina, la jota improvisada, la cançó de ximbomba de Mallorca, la cançó de pandero, el garrotin, les nyacres….
A la gent de la CAL que el dilluns 19 de gener de 2004, vau convocar a la Sala d’Actes del Puig Coca una primera reunió per impulsar la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular que, ara i avui, és una realitat.
A tots els que des del 2008, heu fet i feu realitat el projecte Xerrem a Esplugues. Una eina de treball molt important que facilita l’aprenentatge del català, la cohesió social i el coneixement i estima del país i la seva cultura.
Als que heu fet possibles exposicions, actes, xerrades…
Segur que em deixo moltes coses, petites feines (com la de mantenir un bloc, un twitter, un facebook… participar en fires i mostres d’entitats….enganxar milers de cartells…) que, de manera, de vegades silenciosa, de vegades anònima, han estat fent la gent de la CAL durant aquests 15 anys.
La memòria històrica sempre és important. Per això, aquestes modestes i senzilles paraules en homenatge a la gent que ho ha fet possible.
Quinze anys de feina… Quinze anys treballant per la Llengua, la Cultura i la Llibertat.