Article de Jordi Esteban, director del projecte Xerrem Junts, sobre la creació de nous grups de conversa en català a Guissona
Guissona és un poble de la Segarra amb 7.500 habitants, 4.000 dels quals han nascut fora de l’estat espanyol. La indústria BonÀrea és força potent i hi genera molta vida laboral, econòmica i de suport social. Hi viuen col·lectivitats d’orígens molt diversos.
Durant els darrers anys s’hi ha constituït la Taula de Convivència, Interculturalitat i Cohesió Social, que reuneix periòdicament veïnes i veïns migrats, membres de l’equip de govern municipal i representants d’entitats i associacions de la vila. És un espai de comunicació, de resolució d’incidències de tota mena i de creació d’iniciatives reforçadores dels tres valors pels quals s’havia creat.
Una de les qüestions plantejades per la Taula va ser el d’afavorir al màxim el coneixement i l’ús social del català entre la població nouvinguda. I entre les diferents propostes de cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística i de tallers de diferents entitats, es van iniciar grups Xerrem Junts de la CAL fa uns anys. La pandèmia i els canvis de personal de l’Ajuntament van diluir força l’activitat iniciada amb bones dinàmiques.
El darrer any, però, ha nascut al poble una entitat de gent gran, Sèniors Guissona, amb voluntat de mantenir-se activa en aquest nou període de la vida classificat estranyament de “classe passiva”. S’han proposat, entre altres activitats, ser una font de voluntariat del Xerrem Junts, un projecte que es fan seu de cap a cap. Ho coordina una tècnica del municipi dins el marc de la Taula de Convivència i fa pocs dies es va fer formació als primers guies de conversa. L’Ajuntament ofereix l’espai, en fa difusió i ja té xerraires apuntats. Tira-li!
Són moltes les poblacions catalanes que han creat espais de comunicació i entesa entre cultures, similars a la Taula de Guissona. Poden ser plataformes magnífiques de llançament de projectes com el Xerrem Junts, que uneixen llengua, comunicació i cohesió ciutadana. Animo des d’aquí els equips d’aquests espais, que vegin en el projecte una resposta idònia a l’impuls del català i la inclusió social entre la població, que hi facin una ullada (https://www.cal.cat/projecte/xerrem-junts/) i connectin amb nosaltres.
Jordi Esteban, director de projecte Xerrem Junts