Un any més, la majoria de les sessions s’han fet en format presencial i els grups de mitjana han estat compostos per entre 6 i 10 xerraires
El passat mes de juny, els grups de conversa del projecte Xerrem Junts van acabar el curs 2023-24. Ho van fer amb 200 grups en actiu, 210 persones voluntàries que guien les sessions de conversa i més de 1300 xerraires (usuaris). Una tercera part dels grups ha estat objecte de la valoració de final de curs i també un terç dels guies l’han respost.
El primer aspecte que cal destacar és que la gran majoria dels grups s’han fet en format presencial. És a dir, un 97% del total ha dut a terme les sessions de conversa en espais com biblioteques, centres cívics, centres educatius i culturals.
Pel que fa al nivell de català, en un 69% d’aquests grups hi han conviscut usuaris de diferents perfils (Junts, Junts Avançat i Xerrem). En alguns casos fins i tot, per tal de poder atendre de forma individual tots els usuaris, un 17,8% dels grups de conversa s’ha hagut de desdoblar, mentre que un 10% ha comptat amb la participació de més de dos guies.
D’altra banda, si fem referència a les dades d’assistència, els grups de mitjana han estat compostos per entre 6 i 10 xerraires. Més concretament, els grups del perfil Junts (inicial) són els que han tingut més usuaris: 7 de mitjana (una ràtio que es considera ideal).
Respecte al sexe dels participants, tant entre el voluntariat (71%) com entre els usuaris (79%), un any més hi ha hagut majoria de dones. La mitjana d’edat, però, ha estat més baixa entre els xerraires que entre els guies, que solen ser persones de més de 50 anys, mentre que la majoria d’usuaris en tenen entre 18 i 40.
Un altre aspecte interessant que s’ha valorat a través de l’enquesta de final de curs és que més d’un 40% dels xerraires fa menys d’un any que assisteixen al grup de conversa. D’aquests, la majoria es va incorporar a l’activitat a través d’una persona que ja hi assistia o d’un organisme públic.
Una altra dada molt positiva, és que més d’un 82,1% dels xerraires i guies han mostrat interès per continuar participant en l’activitat el curs vinent.
Per anar acabant, tant a uns com als altres els agradaria rebre més informació sobre entitats del municipi o del barri, per tal de vincular-se més en el teixit social català. De fet, aquest és un altre dels objectius prioritaris que s’ha marcat l’equip gestor de cara el curs que ve.
Finalment, des de l’equip gestor del projecte Xerrem Junts també es vol destacar que aquest curs s’han atès majoritàriament persones nascudes fora de l’estat espanyol. I és que el projecte que s’ofereix no és només lingüístic, sinó també social.
Amb aquestes dades, els coordinadors del Xerrem Junts ja saben quin rumb seguir el curs 2024-25, per tal de millorar el seguiment i l’atenció als grups i dotar de més robustesa el projecte.